Valentinus

Valentijntjesdag. Slaafs en trouw als we zijn aan de voorgekauwde commerciële religieusheden, vieren we de liefde. Geen hond die nog denkt aan de oorsprong van het feest. Logisch, het dateert ook uit een ver en vaag verleden, waar Christenen en Heidenen nog volop compromissen sloten. Om politieke en commerciële redenen werden de vruchtbaarheidsrituelen van de wilde noorderlingen gemixt met de heilige heldendaden van de Zuiderse Valentinus. Er is niets nieuws onder de zon. Denk maar eens aan Dubai, waar Valentijnsdag uitbundig gevierd wordt. Ach, het verkoopt goed, en daar is nog geen enkele Arabier slechter van geworden.

Er bestaan verschillende legendes. Boeiend, waar, of niet waar. Het maakt in principe niks uit. Valentijntjesdag is gewoon Valentijntjesdag. Zoals wij dat gewend zijn. De boekskes staan telkens bol van commerciële suggesties. Hoe en waar verwen je je partner. Hotelletjes, romantische restaurantjes, wellness, voor de gelegenheid ondergedompeld in een sausje van bedwelmend rood. De kleur van de liefde. De kleur van Valentijn. Je kan kiezen uit een ruim assortiment van afrodisiaca, opgediend op een plateau van rozenblaadjes en weeïg zoet. Op de 14de Februai behoor je je partner naar ongekende hoogten te brengen. Veertjes, exotische olieën en potentieverhogende dinners zijn joker. Hoe meer geld je spendeert hoe groter de kans dat je in je opzet slaagt.

Uiteraard weer een pijnlijke dag voor de eenzamen. Zoals met kerst, komt ook Valentijn vlijmscherp binnen. Cupido is een kut-engel. De illusie dat half de wereld ligt te dweilen en kwijlen met plastieke romantiek, steekt meedogenloos in de wonde van de eenzaamheid. Dat kleine venijnige engeltje mocht zijn pijlen wel eens wat beter richten, zo klinkt het. Misschien is deze gedachte een troost: één derde van de bevolking gaat vreemd en één op twee huwelijken strandt. Om dan nog maar te zwijgen over de ellende die hieraan vooraf gaat en al de relaties met status ‘gecompliceerd’. Wat niet wil zeggen dat ware liefde niet existeert. Zeker! Ik blijf erin geloven.

Maar net zoals bij kerst, zou het niet beter zijn het hele jaar bewust te zijn van de waarde van liefde? Iedere dag je partner waarderen en vertellen dat je hem/haar graat ziet. Misschien zouden relaties wat langer standhouden. Bovendien, vind je het niet véél pittiger om onverwachts verrast of ‘gepakt’ te worden en de liefde rijkelijk te laten vloeien? In plaats van in een voorgeprogrammeerd Valentinusschema?

2 gedachten over “Valentinus

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: